Urząd Miejski w Opolu Lubelskim - oficjalny serwis

Pokaż/ukryj listę języków
czwartek 12.12.2024
Imieniny Ady, Aleksandra i Dagmary

Biuletyn Informacji PublicznejBIP

ePUAP

Minister w Gospodarstwie "Pstrąg Pustelnia"

03-12-2019 / wtorek

   W poniedziałek, 2 grudnia, w gospodarstwie rybackim Państwa Pyciów w Pustelni odbyła się konferencja, w której udział wziął  Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Marek Gróbarczyk.  Głównym celem konferencji było promowanie karpia, nie tylko jako ryby wigilijnej, ale także zachęcenie Polaków do jej spożywania przez cały rok.
   Jak stwierdził minister, obecnie w naszym kraju notuje się średnie spożycie ryb na poziomie 12 kg rocznie na osobę. Jest to najgorszy wynik w całej Unii Europejskiej, gdzie średnia jest dwa razy wyższa i wynosi 24 kg. Jeżeli zaś chodzi o karpia, to zjadamy go rocznie średnio zaledwie po ok. 0,6 kg. Konferencja zorganizowana w miejscu hodowli karpi ma pokazać, że wbrew zarzutom niektórych, karpie żyją w naprawdę dobrych warunkach i warto po nie sięgać.
Minister nie krył podziwu dla pracy właścicieli gospodarstwa.  Powiedział: „Jestem pod wielkim wrażeniem tego, jak Państwo Anna i Sebastian Pyciowie, wiele serca wkładają w odpowiedzialną hodowlę. Naturalna i ekologiczna produkcja całkowicie zgodna z dobrostanem ryb powoduje, że ich karp smakuje wyśmienicie. Chcemy promować tę najważniejszą dla Polaków rybę – karpia. Szczególnie przed Świętami Bożego Narodzenia i kolacją wigilijną zachęcam do kupowania ryb z ekologicznych polskich hodowli, bo to gwarancja, że ryba będzie wspaniale smakować .
   Podczas wizyty Minister wziął udział w łowieniu karpi, a wraz z szefem kuchni Zajazdu Rybackiego przygotowywał z nich potrawy do degustacji.